ЕЛЕКТРОННО ИЗДАНИЕ НА АКАДЕМИЯТА НА МВР /брой 10/
Ноември 2003 г.
ст. лейт. Елена Станева - отличник на "Випуск 2003". капитан Марио Илиев: "Спортът е начин на живот". Дончо Цончев: "Вербоваха ме чак на 70". Маруся Тошкова за Свободния хуманитарен факултет".

БАЛКАНИТЕ И НАТО - ЗАЕДНО СРЕЩУ ТЕРОРИЗМА

     От 10 до 13 септември 2003 г. в сградата на Интер Експо Център в София се проведе Първата международна научна конференция “БАЛКАНИТЕ И НАТО ЗАЕДНО СРЕЩУ ТЕРОРИЗМА”. Тя бе съпроводена със специализирана изложба “АНТИТЕРОР – СОФИЯ 2003”, която е първата по рода си в региона.
     Във форума участваха държавници и политици от балканските страни и Европа, както и авторитетни учени от НАТО. Сред присъстващите бяха президентът Георги Първанов и премиерът Симеон Сакскобурготски.
    “Намирам за твърде навременна идеята да се потърсят хоризонтални експертни и политически връзки в региона, за да се обсъдят идеи и възможни действия в името на балканската и световната сигурност” – с тези думи държавният ни глава се обърна към участниците в конференцията.
   Представители на Академията на МВР също взеха участние в конференцията и в специализираната изложба. На щанда на висшето училище бяха изложени оръжия, технически средства и екипировки, използвани от обучаемите в процеса на подготовката им за предотвратяване на терористични актове и ликвидиране на последиците от такива. В края на доклада си, пред присъстващите на конференцията, ректорът ген. К. Таушанов предложи на територията на Академията на МВР да се изгради Регионален център за подготовка на кадри за противодействие на международния тероризъм.

Част от експозицията

Кирил ПЕЦЕВ